Asigurarea de viata poate fi definita ca o intelegere prin care asiguratul plateste o anumita suma de bani (prima de asigurare), in schimbul careia asiguratorul va acorda o anumita suma de bani (suma asigurata) in cazul decesului sau supravietuirii persoanei asigurate. Astfel, asigurarea de viata se bazeaza pe incheierea unui contract de asigurare – polita de asigurare – prin care asiguratorul se obliga sa plateasca beneficiarului o anumita suma, la producerea riscului asigurat – suma asigurata – în schimbul platii de catre contractant a unei prime de asigurare, respectiv pretul protectiei oferite de asigurator.

Asigurarile de viata acopera urmatoarele situatii:

  • supravietuirea

Daca la expirarea contractului de asigurare, persoana asigurata este in viata, aceasta va primi banii aferenti sumei asigurate fie sub forma de pensie, fie intr-o suma unica. In acest caz, beneficiarul poate fi asiguratul sau mostenitorul desemnat de acesta.

  • decesul

In cazul in care asiguratul decedeaza in decursul perioadei de asigurare, beneficiarul sau beneficiarii vor primi suma asigurata.

  • pierderea capacitatii de munca

In cazul in care asiguratul sufera un accident in urma caruia isi pierde capacitatea de munca, el va fi exonerat de plata primelor de asigurare sau, in functie de tipul de asigurare si de clauzele ce acopera acest risc, va primi suma asigurata, integral sau in functie de gradul de invaliditate.

  • invaliditatea permanenta

Daca asiguratul sufera un accident in urma caruia ramane cu invaliditate permanenta, acesta va beneficia de suma asigurata pentru acest risc.